Kuntalaisia ja kansalaisia tasa-arvoisesti

Yle uutisoi tiistaina 8.6.2021, kun lähes 18 vuotta sitten hypätty kolmiloikkaennätys meni rikki:

”Mieletön temppu! Senni Salminen loikki Suomen ennätyksen ja olympiarajan – tällainen on homoseksuaalisuudestaan julkisesti puhunut SE-nainen”.


Iltalehden artikkelissa 4.2.2021:

”Suomen mestari Jere Nyström, 17, vaihtaa nimensä Jadeksi – kertoo olevansa transnainen: ”Olen tiennyt sen aina”


On hienoa, että nykyisin asioista pystytään puhumaan avoimesti. Näiden edellä mainittujen uutisten kohdalla muistan jääneeni pohtimaan, mitä lisäarvoa uutiseen saadaan, että kovien urheilutulosten takana ei olekaan heteroseksuaali; tuleeko saavutukseen vähättelevä sävy vai onko ennätys jopa tasoltaan parempi?

Muistan, että Nyströmin kohdalla on myös jossain artikkelissa mietitty, että voisiko hän jatkaa urheilua miesten vai naisten sarjassa, jos hän lähtisi korjaamaan sukupuoltaan niin kuin on avoimesti kertonut. Hän on tällä hetkellä julkisesti transnainen.

Minulle ei ole koskaan ollut merkitystä sillä, mikä ihminen on seksuaaliselta suuntautumiseltaan. Olen ollut kiinnostunut ihmisestä itsestään henkilönä, kaverina tai jopa ystävänä. Sillä on lisäksi minulle merkitystä mitkä ovat henkilön mielenkiinnon kohteet, mitä hän osaa, mitä hän haluaa oppia tai miten hän haluaa kehittää itseään sekä millä tavalla hänellä on kiinnostusta olla toimia eri yhteisöissä niiden hyväksi.

Minulla on ollut työkavereina- sekä joidenkin yhdistysten hallitustehtävissä mukana henkilöitä, jotka ovat olleet homoseksuaaleja ei-julkisesti. Heidän kanssaan on ollut normaalia tehdä töitä ja hoitaa sitoutuneesti eri vastuutehtäviä.

Sillä, miten ihmiset suhtautuvat toisiinsa on merkitystä. Kaikki voivat tehdä keskenään yhteistyötä, olla kavereita tai jopa ystävystyä.

Olen allekirjoittanut Setan sitoumuksen ja haluan toimia sateenkaarikunnan valtuutettuna sitoutuneesti:

  1. edistän aktiivisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja hyvinvointia sekä kaikkien yhdenvertaisuutta kunnassa,
  2. työskentelen sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja vihapuhetta vastaan sekä
  3. varmistamaan, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oma ääni kuuluu päätöksenteossa.

Juttu jatkuu vielä kuvan alla.

Jos vielä lopuksi lyhyesti palataan Senni Salmiseen ja Jade (ent. Jere) Nyströmiin. Nyström kertoo Iltalehden edelle linkatun jutun lopuksi:

– Minulle on sanottu, että olen saanut monet ihmiset, jotka eivät ole aikaisemmin ole ymmärtäneet tällaista, muuttamaan mieltään. Se on ollut hienoa kuulla.

Senni Salminen puolestaan on kärsinyt urheilu-urallaan masennuksesta, koska on kokenut, ettei ole voinut olla oma itsensä. Se on näkynyt myös tulostasossa, joka jollain tasolla tuntui jumittuneensa paikalleen. Ilta-Sanomien eräässä artikkelissa hän kuvailee helpotuksen tuoneen vapautuneisuutta ja sitä kautta hurjia parannuksia tulostasoon:

Viime syksynä Salminen kertoi Instagramissa julkisesti koko urheilumaailmalle, että seurustelee naisen kanssa. Päivityksen jälkeen hän hyppäsi uransa parhaan hallikauden, rikkoi jälleen ennätyksensä ja oli EM-hallikisoissa seitsemäs.

Eivätkö nämä edellä olevat esimerkit vahvistakin sitä tosiasiaa, että meidän kaikkien tulisi saada olla juuri sellaisia kuin olemme – pelkäämättä sitä, mitä toiset meistä ajattelevat?

Minusta vahvistavat!

%d bloggaajaa tykkää tästä: