Kuntavaalit 2021

Raikas, reipas ja rehti jatkokaudelle Janakkalan kunnanvaltuustoon!

sähköposti: petri.hakamaki(a)janakkala.fi
puhelin: +358 40 824 3727
Ota yhteyttä, laita terveisiä!
@KepuPete on myös: FacebookissaInstagramissaTwitterissä

Kuntavaaliteemojani

Avoimempaa päätöksentekoa kuntalaisille

Ensimmäisellä valtuustokaudellani olen huomannut, että kuntalaiset keskustelevat sekä kirjoittelevat somessa tai yleisönosastojen palstoilla paljon heitä koskevista asioista. Usein kuntalaisilla ei ole tietoa, millä perusteilla päätöksiä on valmisteltu tai ne ovat lopulta syntyneet. Tästä syntyy olettamuksia.

Kunnallisessa päätöksenteossa suljetut kokoukset, esim. kunnanhallituksen ja lautakuntien kokoukset ovat salaisia. Niiden keskusteluja ei saa kertoa ulkopuolisille, eikä ole suotavaa keskustella asioista kokoushuoneen ulkopuolella edes saman luottamustoimielimen jäsenten kanssa. Kaikki pöytäkirjat ovat julkisia ja niihin myös kirjataan jotain kokouksen kulkuun liittyvää.

Kuntalaisille pitää kertoa, minkä lakien, tietojen ja muiden sidonnaisten asioiden vuoksi asiota on valmisteltu tai päätetty tietyllä tavalla. Heidät pitää ohjata sinne, missä esitysten ja päätösten taustoja on mahdollista tutkia. Helpoiten ne löytää kunnan www-sivuilta julkisista kokousten asialistoista ja pöytäkirjoista.

Kiinteistöverouudistuksen käyttöönotto

Valtakunnallisesti eduskunnassa ja Valtiovarainministeriössä valmisteltu uudistus tulee ottaa käyttöön reilulla asetelmalla myös Janakkalassa. Uudistusta ollaan tällä tietoa ottamassa käyttöön vuoden 2023 verotuksessa.

Tällä hetkellä Janakkalassa tehdään asuinkiinteistöjen kartoitusta ja selvitystä.
– uudistus: kiinteistöjen verotusarvot vastaisivat nykyistä paremmin alueen todellista hintatasoa ja rakentamiskustannuksia
– tavoite: ei muuteta kiinteistöverotuksen tasoa yleisesti

Uudistus voi johtaa kiinteistöjen verotusarvojen nousuun. Tätä voi kompensoida kiinteistöveroprosentteja alentamalla. Yksittäisissä tapauksissa kiinteistövero voi kuitenkin muuttua huomattavastikin.

Monipaikkaisuuden ja maaseutuasumisen huomioiminen Janakkalassa

Monipaikkaisuudella voisi olla Janakkalalle monia hyötynäkökulmia. Voisimme saada mm. mökkiläisiltä osa-aikaista verokertymää. Lisäksi kunnan osa-aikaisilla asukkailla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa kesäpaikkakuntansa asioihin.

Kesämökki tulee olla mahdollista muuttaa helposti vakituiseksi asunnoksi. Kunnan todellinen läsnä oleva väestö pitää huomioida valtionosuuksissa myös mökkiläisyyden osalta.

Maaseudulle tulee olla muutenkin aito mahdollisuus muuttaa asumaan. Tontteja tulee olla tarjolla myös kyliin. Tämä voi helpottaa myös kyläkoulujen tilannetta.