Kuntavaalit 2021

Kiitos luottamuksestasi x 212 ääntä!


Raikas, reipas ja rehti jatkokaudelle Janakkalan kunnanvaltuustoon!

Petri Hakamäki, ehdolla Janakkalassa

sähköposti: petri.hakamaki(a)janakkala.fi
puhelin: +358 40 824 3727
Ota yhteyttä, laita terveisiä!
@KepuPete on myös: FacebookissaInstagramissaTwitterissä

Kuntavaaliteemojani

Katso kuntavaaliesitteeni!

Avoimempaa päätöksentekoa kuntalaisille

Ensimmäisellä valtuustokaudellani olen huomannut, että kuntalaiset keskustelevat sekä kirjoittelevat somessa tai yleisönosastojen palstoilla paljon heitä koskevista asioista. Usein kuntalaisilla ei ole tietoa, millä perusteilla päätöksiä on valmisteltu tai ne ovat lopulta syntyneet. Tästä syntyy olettamuksia.

Kunnallisessa päätöksenteossa suljetut kokoukset, esim. kunnanhallituksen ja lautakuntien kokoukset ovat salaisia. Niiden keskusteluja ei saa kertoa ulkopuolisille, eikä ole suotavaa keskustella asioista kokoushuoneen ulkopuolella edes saman luottamustoimielimen jäsenten kanssa. Kaikki pöytäkirjat ovat julkisia ja niihin myös kirjataan jotain kokouksen kulkuun liittyvää.

Kuntalaisille pitää kertoa, minkä lakien, tietojen ja muiden sidonnaisten asioiden vuoksi asiota on valmisteltu tai päätetty tietyllä tavalla. Heidät pitää ohjata sinne, missä esitysten ja päätösten taustoja on mahdollista tutkia. Helpoiten ne löytää kunnan www-sivuilta julkisista kokousten asialistoista ja pöytäkirjoista.

Kiinteistöverouudistuksen käyttöönotto

Valtakunnallisesti eduskunnassa ja Valtiovarainministeriössä valmisteltu uudistus tulee ottaa käyttöön reilulla asetelmalla myös Janakkalassa. Uudistusta ollaan tällä tietoa ottamassa käyttöön vuoden 2023 verotuksessa.

Tällä hetkellä Janakkalassa tehdään asuinkiinteistöjen kartoitusta ja selvitystä.
– uudistus: kiinteistöjen verotusarvot vastaisivat nykyistä paremmin alueen todellista hintatasoa ja rakentamiskustannuksia
– tavoite: ei muuteta kiinteistöverotuksen tasoa yleisesti

Uudistus voi johtaa kiinteistöjen verotusarvojen nousuun. Tätä voi kompensoida kiinteistöveroprosentteja alentamalla. Yksittäisissä tapauksissa kiinteistövero voi kuitenkin muuttua huomattavastikin.

—> Uutta: Lue lisää ajatuksiani blogikirjoituksesta 4.6.2021

Monipaikkaisuuden ja maaseutuasumisen huomioiminen Janakkalassa

Monipaikkaisuudella voisi olla Janakkalalle monia hyötynäkökulmia. Voisimme saada mm. mökkiläisiltä osa-aikaista verokertymää. Lisäksi kunnan osa-aikaisilla asukkailla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa kesäpaikkakuntansa asioihin.

Kesämökki tulee olla mahdollista muuttaa helposti vakituiseksi asunnoksi. Kunnan todellinen läsnä oleva väestö pitää huomioida valtionosuuksissa myös mökkiläisyyden osalta.

Maaseudulle tulee olla muutenkin aito mahdollisuus muuttaa asumaan. Tontteja tulee olla tarjolla myös kyliin. Tämä voi helpottaa myös kyläkoulujen tilannetta.

Harrastustakuu – Harrastamisen Suomen malli Janakkalassa (lisätty 7.6.2021)

Jo eduskuntavaalien 2019 alla keskusteltiin paljon siitä, että kaikilla lapsilla ja nuorilla tulisi olla mahdollisuus yhteen maksuttomaan harrastukseen. Minullakin asia oli teemoitettuna mukana omassa eduskuntavaalikampanjassani.

Uuden valitun eduskunnan myötä asia alkoi pian edetä. Kesäkuussa 2020 valmistelutyöryhmä jätti esityksensä tiede- ja kulttuuriministerille. Harrastamisen Suomen mallin päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen.

Harrastamisen Suomen mallin tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluinen ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastus voi olla muutakin kuin liikuntaharrastus, esimerkiksi kotitaloutta eli ”köksää”, kulttuuria tai musiikkia. Lisäksi voidaan toteuttaa harrastusklubeja, joissa voisi kokeilla eri harrastusvaihtoehtoja, joista voi sitten valita mieluisensa.

Janakkalassa on jätetty kevään 2021 aikana hankehakemus toteuttaa harrastamisen Suomen mallia lukuvuoden 2021-2022 aikana. Asiaa on valmisteltu viranhaltijavastuulla ja nyt odotetaan vastauksia ja tuloksia hankepäätöksen muodossa. Näin ollen syyslukukauden 2021 alettua päästäisiin toteutusvaihtojen suunnitteluun sekä allekirjoittamaan sopimuksia seurojen ja yhdistysten kanssa. –> Aiheesta lisää blogissani (11.6.2021).

Olen allekirjoittanut Setan kuntavaalisitoumuksen (lisätty 11.6.2021)

Minulle ihminen on aina ollut tärkeä sellaisena kuin hän on. Arvostan kaikkia heidän omana itsenään, heidän omine kykyineen, taitoineen, ominaisuuksineen ja virheineen. –> Aiheesta lisää blogissani (11.6.2021).

Olen allekirjoittanut myös nuorisoalan kuntavaalitavoitteet (lisätty 12.6.2021)

Olen pian 15 vuoden ajan tehnyt vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan parissa: liikunta- ja urheiluseuroissa sekä nuorisoa tukevassa toiminnassa. Ensimmäisen valtuustokauden 2017-2021 aikana olen ollut aloitteellinen ja tehnyt valtuustoaloitteita lasten, nuorten ja perheiden tueksi. –> Aiheesta lisää blogissani.

%d bloggaajaa tykkää tästä: